Nieuws

Eline de Vries “In tegenstelling tot normale gebouwen, ligt bij datacenters de nadruk op het ontwerp van het interieur en de installaties”

Datacenters spelen een onmisbare rol in onze digitale samenleving en economie. Zonder datacenters, geen internet. Maar wie houden het datacenter, en dus het internet, nu eigenlijk draaiende? Om deze vraag te beantwoorden interviewen wij diverse professionals die werkzaam zijn in de datacenter sector.

Eline de Vries (25) is Mechanical & Sustainability Engineer bij Arup. Als Mechanical & Sustainability Engineer is Eline bezig met het creëren van duurzame klimaat-concepten, het ontwerpen van technische installaties en is ze continu bezig met het identificeren van de innovaties van de industrie.

Datacenter paspoort

Eline de Vries

Kerntaken:

Hoe zou je je baan uitleggen aan je oma?

Data is alles wat je kan vinden op een internetsite en alles wat er zich achter de schermen van een website afspeelt. Voor de opslag en het gebruik van die data zijn installaties nodig, deze gebruiken elektriciteit. Net als een gloeilamp worden deze elementen dan ook warm. Om de apparatuur in datacenters goed te laten werken, moet de temperatuur en luchtvochtigheid op het juiste niveau blijven. Het “klimaat” moet in stand gehouden worden in de ruimte waarin deze apparatuur staat. Het totale systeem dat daarvoor nodig is, ontwerpen wij bij Arup. Een voorbeeld van een oplossing voor het in standhouden van de gewenste temperatuur is het gebruik van “vrije koeling”, waarbij koude buitenlucht in het gebouw wordt geblazen.

 

Hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?  

Mijn verantwoordelijkheden binnen het Datacenter Team is het creëren van concepten en gedetailleerde ontwerpen voor verwarming, koeling en ventilatie. Ik werk samen met Electrical, Structural en Fire Engineers. Wat mijn functie heel gevarieerd maakt zijn de periodieke bezoeken aan projecten op locatie in binnen- en buitenland! Daar testen we of de ontwerpen die wij hebben gemaakt naar behoren worden uitgevoerd en dat de systemen werken.

Bij Arup wordt een groot deel van je werktijd (gedurende je hele carrière) besteed aan training waardoor dit een substantieel deel van mijn week is. Ik vind het geweldig om te werken bij een bedrijf dat hier een hoge prioriteit aan geeft. Ik werk ook mee aan een zogenaamde Invest-in-Arup. Dit is een onderzoeksproject naar een capaciteitsuitbreiding van het bedrijf. Mijn specifieke project is gericht op de ‘digitale transformatie’. Dat wil zeggen de ontwikkeling en implementatie van nieuwe digitale hulpmiddelen om ons ontwerpproces accurater en efficiënter te maken. Waar de opdrachtgever dan weer de vruchten van plukt.

 

Waar is je interesse voor de sector begonnen?

Op mijn achttiende ben ik aan de Technische Universiteit in Delft Bouwkunde gaan studeren. Ik vond het erg leuk dat deze studie een hands-on en projectmatige insteek heeft, maar ik heb ook vaak getwijfeld of dit wel echt iets voor mij was. Ik wilde graag werken aan rationele ontwerpprocessen, gebaseerd op cijfers met integratie van innovatieve oplossingen. Daarom koos ik voor de Master Building Technology, waarbij de focus ligt op klimaatontwerp, gevels en productontwerp, constructief ontwerp en ontwerp-informatica. Tijdens mijn studie had ik al veel over Arup gehoord en wist ik dat zij werken aan veel interessante projecten in deze richtingen. Ik wilde daarom graag bij Arup aan de slag. Een paar jaar later bevind ik mij binnen het bedrijf als Mechanical Engineer, waarbij ik me focus op de datacenter industrie. Voor mij is werken in de datacenter sector een interessante uitdaging, vanwege de grote koellasten, enorme groei en continue innovatie.

Wat vind je nog meer bijzonder aan deze technische sector?

Toen ik bij Arup begon was ik op de hoogte van de toonaangevende projecten waar Arup aan heeft gewerkt. Ik wist echter niet dat Arup ook veel innovatieve en internationale Science & Technology klanten heeft. Bovendien vind ik het fantastisch om te zien dat er in multinationale en multidisciplinaire teams wordt gewerkt waarbij gezamenlijk oplossingen voor problemen worden bedacht en daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Als Datacenter Mechanical Engineer vind ik het belangrijk om ervoor te zorgen dat het ontwerp van de installaties zodanig is dat datacenters betrouwbaar, goedkoop en energie-efficiënt kunnen opereren. Zo werk ik bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor het hergebruik van datacenter restwarmte. Denk hierbij aan het leveren van warmte aan bijvoorbeeld kassen of woningen. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt en dat is natuurlijk goed voor het milieu.

Ik heb veel kennis opgedaan en inzichten verkregen over datacenters. Iedereen kent het internet, maar minder mensen kennen datacenters en er zijn maar weinig mensen die een datacenter van binnen hebben gezien. Het concept van een normaal gebouw wordt vaak gebaseerd op het exterieur. Bij een datacenter staat het ontwerp van het interieur en de installaties juist centraal. Als je een datacenter binnenkomt, kun je zien dat het enorm schoon, strak en efficiënt is ontworpen.

 

Wat maakt Arup een bijzondere werkgever?

Naast dat we altijd de hoogste kwaliteit leveren en we aan toonaangevende projecten werken, vind ik het ook bijzonder dat de filosofie van onze oprichter nog steeds wordt nageleefd in al het werk dat wij doen. Arup is opgericht door Sir Ove Arup in 1946 in Londen. In die tijd zijn de volgende doelen opgesteld die vandaag de dag nog worden nageleefd zoals quality of work, total architecture, humane organisation en social usefulness. Deze doelen geven duidelijk weer hoe Arup zijn activiteiten uitvoert. Arup heeft zijn normen en waarden hoog in het vaandel staan en dat zie je dan ook terug in de projecten die we aannemen. Als wij het project niet kunnen verantwoorden naar onszelf, gaan we het project niet aan.

Arup is een wereldwijde organisatie met veel mogelijkheden om samen te werken, met enorm capabele en ervaren mensen over de hele wereld. Er zijn zelfs kansen om naar verschillende regio’s te verhuizen. En tot slot, Arup is eigendom van een trust dat bestaat uit de werknemers. Er zijn geen aandeelhouders, wat ons een grotere mate van flexibiliteit kan geven over hoe wij onze onderneming benaderen en leiden.

 

Hoe kijk jij tegen de mannenwereld aan waarin jij werkt?

Eigenlijk weet ik niet beter! Ik kom uit een hecht gezin met 3 broers waardoor ik vaak op één niveau zit met de nuchter- en directheid van mannen. Hier heb ik veel aan gehad tijdens mijn studie en nu ook in mijn werk. Mijn ouders werken beide in de zorg, dus qua type werk ben ik wel echt een andere kant op gegaan, maar de wijze lessen die ik van ze leer zijn altijd bruikbaar. Het motto ‘je kan altijd tevreden zijn met jezelf als je weet dat je er alles aan hebt gedaan om het goed te doen’ neem ik nog steeds mee in mijn werk en dagelijks leven.

 

Aan wie zou je jouw functie aanraden?

Ik zou mijn functie aanraden aan mensen die het leuk vinden om zich te verdiepen in nieuwe technologieën, leergierig zijn en graag uitgedaagd worden. De datacenter industrie is continu in ontwikkeling. Dit maakt het ook belangrijk dat je graag op de hoogte wilt blijven van duurzame en innovatieve ontwikkelingen. Het is daarnaast binnen deze functie ook belangrijk dat je precies te werk gaat. Kleine fouten kunnen binnen een datacenter leiden tot grote problemen zoals ‘downtime’. Dit betekent dat het internet eruit ligt en bestanden verloren kunnen gaan. Dit maakt het ook een must dat je goed probleemoplossend kan denken en handelen, want in deze sector zul je altijd voor nieuwe uitdagingen komen te staan.

Arup werkt sinds 2000 in Nederland met een team van erkende consultants en engineers aan uiteenlopende aspecten van gebouw- en infrastructuurontwerp. Door toegang tot Arup’s mondiale netwerk van specialisten is het team in Amsterdam in staat wereldwijde kennis aan lokale projecten toe te voegen en te adviseren bij internationale iconische projecten. Bekijk hier de openstaande vacatures.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws