Nieuws

Hoe kan Bridging Power datacenters helpen energie-uitdagingen op te lossen?

Hoe kan Bridging Power datacenters helpen energie-uitdagingen op te lossen?

Billy Durie, Global Sector Head of Data Centers bij Aggreko, bespreekt de nieuwste whitepaper van het bedrijf, Bridging the Energy Gap for European Data Centres, waarin het potentieel wordt geschetst voor groene overbruggingsoplossingen om de capaciteitsproblemen van Europese datacenters aan te pakken.

De vraag naar digitale diensten is momenteel groter dan ooit, wat op zijn beurt weer leidt tot een toenemende vraag naar de bouw van nieuwe datacenters. Hoewel dit natuurlijk positief nieuws is voor de mensen in de sector, heeft de netwerkinfrastructuur het moeilijk om het tempo bij te benen. Dat leidt tot aanzienlijke vertragingen voor nieuwe projecten die op het netwerk willen worden aangesloten.

Deze vertragingen dreigen de groei van een welvarende sector in de kiem te smoren. Statistieken van het Internationaal Energie Agentschap geven aan dat datacenters en hun transmissienetwerken momenteel goed zijn voor 1,5% van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. Nu cloud computing en AI het energie-intensieve karakter van deze faciliteiten alleen maar doen toenemen, is het duidelijk dat dit een uitdaging voor de lange termijn zal zijn die de sector zal moeten aangaan.

De schaarste in capaciteit

Aggreko gaat hier dieper op in in zijn nieuwste whitepaper, Bridging the Energy Gap for European Data Centres. Zoals de whitepaper aangeeft, zijn vertragingen bij de aansluiting in heel Europa aan de orde van de dag. In het Verenigd Koninkrijk worden nieuwe projecten geconfronteerd met wachttijden tot 13 jaar voor aansluiting op het net, terwijl dichter bij huis in Amsterdam strenge richtlijnen zijn voorgesteld om de bouw van nieuwe faciliteiten te reguleren.

Deze uitdaging is weliswaar niet nieuw, maar was ooit uniek voor de drukke TIER 1 FLAP-D-markten – Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin. De omvang van dit probleem is echter zo gegroeid dat  ontwikkelende TIER 1-markten zoals Madrid er nu ook mee te maken hebben. Spanje en Italië hebben bijvoorbeeld bijna 200GW aan projecten die wachten op aansluiting op het elektriciteitsnet.

Nu de ernst van de vertragingen op het elektriciteitsnet in het hele continent duidelijk is, is het logisch dat belanghebbenden nu hun eigen energie ter plaatse willen opwekken om ervoor te zorgen dat nieuwe projecten zonder vertraging doorgang kunnen vinden. Dit is echter niet zonder uitdagingen.

In de eerste plaats moet decentrale energieopwekking worden uitgevoerd op een milieuvriendelijke manier om ervoor te zorgen dat de voortgang naar de netto nuldoelstellingen niet wordt vertraagd. Dit is vooral dringend voor datacenters in stedelijke gebieden, zoals Londen, Amsterdam of Madrid, die allemaal een lage of ultralage emissiezone hebben die het gebruik van bepaalde apparatuur beperkt.

Diesel-aggregaten bijvoorbeeld, die lange tijd werden gebruikt als een toegankelijke en praktische optie voor tijdelijke stroomopwekking op locatie, zijn in toenemende mate ongeschikt voor gebruik in omgevingen zoals deze. Dat betekent dat stakeholders nu verder moeten kijken naar oplossingen die de energiekloof kunnen overbruggen.

Nieuwe technologie

De datacentersector wordt al lange tijd erkend als leider en innovator als het gaat om het aanpakken van milieu-uitdagingen, waarbij vaak creatieve oplossingen worden ingezet en gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologieën om ervoor te zorgen dat de sector duurzaam blijft groeien.

De whitepaper van Aggreko is bedoeld om de positie van de sector te ondersteunen als het gaat om het zo milieuvriendelijk mogelijk aanpakken van problemen, door een aantal groenere overbruggingsoplossingen te belichten waarmee stakeholders de energievoorziening in eigen hand kunnen nemen zonder de duurzaamheidsdoelstellingen te schenden.

Batterij-energieopslagsystemen (BESS), fase-V-generatoren en waterstofbehandelde plantaardige olie (HVO) worden allemaal geïdentificeerd als sleuteltechnologieën die belanghebbenden kunnen helpen deze tweeledige uitdaging aan te gaan. BESS, bijvoorbeeld, kan energie van het net halen op momenten dat er weinig vraag is, zoals ’s nachts, en deze dan opnieuw inzetten als en wanneer dat nodig is.

Stage-V generatoren die op HVO draaien, kunnen aan de andere kant tot 90% minder CO2, fijnstof (PM) en NOx uitstoten en zijn een praktische oplossing voor datacenterprojecten die onder de jurisdictie van een schone luchtzone vallen. Aggreko blijft in deze technologieën investeren als onderdeel van zijn duurzaamheidsraamwerk Energising Change.

De whitepaper biedt ook een aantal sectorspecifieke toepassingen voor deze technologieën, naast een aantal praktijkvoorbeelden. In het rapport wordt het voorbeeld aangehaald van een nieuw datacenter dat in Dublin werd gebouwd, waarbij een vertraging bij het tot stand brengen van de netaansluiting het project tot stilstand dreigde te brengen. Aggreko leverde hier 24 x 1MW Stage-V generatoren, die 20MVA vermogen leverden bij 20KV. Als gevolg daarvan kon het project zonder onderbreking doorgaan zoals gepland, terwijl er 2.107 ton koolstof en 786.240 liter brandstof werd bespaard – het equivalent van meer dan € 1 miljoen.

Hoewel er uiteindelijk geen snelle oplossing bestaat voor netwerktekorten en vertragingen, is het in eigen hand nemen van de energievoorziening de eerste stap om de impact van externe factoren op nieuwe projecten te verminderen. Door hiervoor gebruik te maken van groene overbruggingsoplossingen, zoals beschreven in de whitepaper van Aggreko, kan de Europese datacentermarkt de vruchten blijven plukken van de groei en er tegelijkertijd voor zorgen dat deze duurzaam blijft.

Klik hier om de whitepaper van Aggreko te lezen

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws