Nieuws

ITB2 Datacenters dichter bij de ultieme score voor verlagen stroomverbruik

ITB2 Datacenters dichter bij de ultieme score voor verlagen stroomverbruik

Datacenters schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond: elke vier jaar verdubbelt de sector in omvang. Dat komt doordat we niet meer zonder internet kunnen voor mail, filmpjes en streamingdiensten. Ook ontwikkelingen als 5G en Artificial Intelligence zorgen voor meer data, om nog maar te zwijgen van het stijgend aantal mensen in Azië en Afrika dat toegang krijgt tot internet. Ondanks onze datahonger, is het stroomverbruik van datacenters zelf al jaren constant. In deze blog leest u meer over wat datacenters doen om hun energieconsumptie terug te dringen.

Datacenters zijn van groot economisch belang. Ze zijn goed voor ongeveer vierduizend voltijdbanen en dragen ruim een miljard euro bij aan onze economie1. Het economisch bureau van ING waarschuwt echter voor de milieugevolgen als de datagroei in dit tempo doorgaat, want dan is daarvoor over tien jaar wereldwijd dubbel zoveel stroom nodig2.

Ondanks het groeiend dataverbruik, concludeerde het Internationaal Energie Agentschap onlangs dat datacenters er al jaren in slagen om hun energieconsumptie constant te houden3. De positieve kant van het verhaal is dat met efficiëntere datacenters de stijgende energie consumptie flink valt in te dammen.

De graadmeter die als meest relevant wordt gezien voor hoe efficiënt datacenters met stroom omgaan, is de PUE-waarde (Power Usage Effectiveness). Dit is de verhouding tussen de door een datacenter uit het stroomnet opgenomen vermogen gedeeld door het daadwerkelijk door de ICT apparatuur in het datacenter opgenomen vermogen. In het ideale geval is dit getal ‘1’: alle energie die het datacenter in gaat, gaat dan naar de ICT-apparatuur. Er wordt dan niks ‘verspild’ aan overhead. In de praktijk is dit niet haalbaar, bijvoorbeeld omdat er alleen al licht brandt voor de mensen die er werken.

Stroomverbruik omlaag door ‘state of the art’ koeling

Toch benaderen moderne datacenters de optimale score, vooral door slimme koelsystemen. Koeling is nog altijd de grootste ‘kostenpost’. Volgens de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) gelden datacenters met een PUE van rond de 2 momenteel als ‘matig efficiënt’ en zijn die met een PUE tot 1,3 efficiënt4. Een ontwerp PUE van 1,3 is ook verplicht voor nieuw te bouwen Datacenters in de regio Amsterdam.

Volgens Google5 ligt het gemiddelde momenteel rond de 1,67. De techreus zegt dat alle Google Datacenters samen gemiddeld een PUE waarde van 1,11 halen en rekent deze tot de meest efficiënte datacenters ter wereld6. Recent onafhankelijk onderzoek bevestigt dat een waarde tussen 1,12 en 1,2 ‘erg laag’ is7. Vergelijk dat eens met ITB2 Datacenters: dat duikt met 1,078 overal flink onder. Dat is 29% efficienter dan de al super efficiente datacenters van Google en 385% efficienter dan de bouwnorm van Amsterdam. Dat lukt ITB2 Datacenters door een super strak (energie) management. Belangrijke bijdrage hieraan is dat ITB2 Datacenters koelt aan de buitenlucht (zonder dat die lucht binnenkomt), aangevuld met adiabatische koeling indien noodzakelijk.

Branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) geeft aan dat datacenters bijdragen aan energiebesparing door schaalvoordeel, specialisatie en innovatieve technologie8. Bedrijven die in eigen huis IT beheren, zijn veel minder energie-efficiënt. Hun PUE ligt vaak boven de 2.

Datacenters en groene energie

De PUE zegt niets over in hoeverre een datacenter gebruikmaakt van duurzaam opgewekte energie, zoals windenergie. DDA heeft onderzocht dat 86 procent van haar ledenbestand groene stroom gebruikt. Om dit percentage te verhogen, zou Nederland meer werk moeten maken van groene stroom. Nu is die te weinig beschikbaar. Hierbij moet nog onderscheid worden gemaakt tussen de veschillende soorten ‘groene’ energie, waarbij alleen Nederlandse windenergie als 100% CO2 neutraal wordt aangemerkt. Vooralsnog is het aan de datacenters in Nederland om de schaars beschikbare groene stroom zo efficient mogelijk in te zetten.

Restwarmte hergebruiken

Verder zijn er initiatieven voor het hergebruik van restwarmte van datacenters. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in Eindhoven, waar diverse bedrijven op de High Tech Campus van de TU/e warmte krijgen afkomstig van datacenters9. Een doorbraak laat echter nog op zich wachten; het (technische) rendement van hergebruik en distributie van deze restwarmte is nog te laag om de businesscase rond te krijgen.

In de zoektocht naar vermindering van de CO2 voetafdruk van datacenters is het meeste te halen met innovaties die leiden verbetering van de energie efficientie. Hierin is vooralsnog met innovatieve klimaatbeheersingsoplossingen in datacenters het meeste te behalen. ITB2 Datacenters loopt voorop bij het bereiken van de ultimieme PUE score.

______

Overweegt u uw servers te verhuizen naar een (ander) datacenter en bent u benieuwd waar u, behalve energieverbruik, nog meer naar moet kijken? Download dan gratis het e-book 10 criteria waarop u moet letten bij de keuze voor een datacenter.

Bron: ITB2

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws