Nieuws

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten heeft een uitbreiding op de al bestaande CFE-meetmethode (Carbon Free Energy) geïntroduceerd. CFE is een indicator die het percentage koolstofvrije energie meet dat per uur wordt geleverd en verbruikt. nLighten voegt daar nu een meetmethode aan toe die warmteterugwinning integreert in de energierapportage. Met deze innovatieve meetmethode is nLighten op weg een nieuwe standaard te zetten in duurzaamheidsrapportage voor de datacenterbranche.

 

Het onderzoek is ontwikkeld door nLighten in samenwerking met de Fondazione Eni Enrica Mattei (FEEM), een toonaangevend internationaal onderzoekscentrum voor energie- en milieuvraagstukken in Milaan. De geïntegreerde CFE-score staat centraal in het onderzoek en onderstreept de toewijding van nLighten voor het stimuleren van een 24/7 koolstofvrij energieconcept. nLighten hanteert hierbij een holistische aanpak die energiesysteemintegratie omvat. 24/7 koolstofvrije energie betekent dat elke kilowattuur aan verbruikte elektriciteit afkomstig is van koolstofvrije elektriciteit, ieder uur van de dag, overal. Dit doel wordt gestimuleerd om nul uitstoot te bereiken.
Waar standaard CFE-indicatoren zich uitsluitend richten op het elektriciteitsverbruik, breidt de aanpak van nLighten de meetmethode uit met zowel koolstofvrije elektriciteit als warmte die door de datacenters van nLighten wordt geproduceerd. Vervolgens wordt de terugwinning van afvalwarmte geïntegreerd in de duurzaamheidscijfers, die niet alleen betrekking hebben op de perimeter van het datacenter maar ook op aanverwante gebouwen of systemen. Met dit initiatief streeft nLighten naar een transparante meting van de impact op het milieu en een bijdrage aan decarbonisatie-initiatieven.
Belangrijke innovatieve meetcriteria die in het onderzoek worden geïntroduceerd, omvatten:
  • De Integrated CarbonFree Energy score (ICFEn), die zowel koolstofvrije elektriciteits- als warmtescores combineert om het totale percentage koolstofvrije energie te meten. Deze score kan worden berekend voor het afzonderlijke datacenter of voor een systeem van meerdere energieverbruikers, zodat het ecosysteem van sector-coupled datacenters in kaart wordt gebracht.
  • De Integrated Avoided Emissions maatstaf, die emissiereducties kwantificeert die worden bereikt door sector coupling van het datacenter en andere nutsvoorzieningen, zoals hergebruik van warmte, opwekking van duurzame energie en stabilisatie van het elektriciteitsnet.
In het onderzoek wordt een voorbeeld gegeven uit Eschborn, Duitsland, waar nLighten succesvol samenwerkte met lokale partijen en gebruikmaakte van hun innovatieve oplossing voor warmtehergebruik. De nieuwste generatie koelsystemen van nLighten absorbeert de warmte van de servers en brengt deze op een temperatuur die direct geschikt is voor stadsverwarming. Het datacenter van nLighten zal het openbare binnenzwembad van Eschborn en een nabijgelegen kantoorgebouw van koolstofvrije warmte voorzien.
Door lokale warmtesystemen aan te sluiten op hun datacenters helpt nLighten omliggende gebouwen hun CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen dankzij betrouwbare en duurzame warmtebronnen.
“Bij nLighten zetten we sterk in op het bevorderen van geïntegreerde duurzaamheid in de datacenterindustrie,” zegt Chad McCarthy, CTO bij nLighten. “De geïntegreerde CFE-score houdt rekening met alle componenten van nLighten sector coupling: hergebruik van warmte, netstabilisatie, opwekking ter plaatse en stroomafnameovereenkomsten (PPA’s). Door al deze componenten te integreren in de CFE-score, creëren we een meetmethode die de verbeteringen in efficiëntie en uitstoot in kaart brengt die onze datacenters maken binnen hun ecosysteem.”
“De energietransitie vereist meer transparantie bij de inkoop van energie en meer verantwoording voor milieuclaims,” zegt Prof. Alessandro Lanza, Executive Director van FEEM. “Bij FEEM werken we al meer dan dertig jaar aan duurzaamheid en ondersteunen we de ontwikkeling van nauwkeurige prestatie-evaluatiemethoden. Daarom zijn we blij dat we een nieuwe methodologie kunnen bieden voor het berekenen van de CO2-voetafdruk van het energieverbruik van datacenters. Aangezien de energievraag van ICT naar verwachting aanzienlijk zal groeien, is het belangrijk dat de sector strenge regels voor CO2-uitstoot aanneemt.”
Voor meer informatie over hoe de geïntegreerde CFE-score werkt, kunt u hier het onderzoeksrapport downloaden: https://www.nlighten.eu/en/nlightens-carbon-free-energy-commitment/  

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws