Nieuws

Royal HaskoningDHV: Verouderende datacenters nieuw leven inblazen

Royal HaskoningDHV: Verouderende datacenters nieuw leven inblazen

Naarmate de datacentermarkt volwassener wordt, hebben veel verouderde faciliteiten updates en upgrades nodig om ze aan te passen aan moderne technologieën en geschikt te maken voor zowel huidige als toekomstige ontwikkelingen. In deze blog van Royal HaskoningDHV worden de essentiële stappen en mogelijkheden onderzocht om datacenters nieuw leven in te blazen, zodat ze voldoen aan de eisen van vandaag en morgen.

In het huidige digitale landschap vormen datacenters de ruggengraat van de bedrijfsvoering en onze samenleving. Ze faciliteren alles van cloudopslag tot real-time gegevensverwerking. Datacenters die eind jaren 90 en begin jaren 2000 zijn gebouwd, hebben nu echter moeite om te voldoen aan de eisen van moderne technologie en de impact van bijvoorbeeld AI.

In deze blog wordt de kritieke reis verkend van het moderniseren van verouderende datacenters, met de nadruk op ruimtebeheer, energie-efficiëntie, koeloplossingen, operationele updates en strategische asset management beslissingen.

De behoefte aan upgrades voor datacenters

Voordat de specifieke aspecten van het upgraden van een datacenter worden aangepakt, is het belangrijk om een grondige beoordeling uit te voeren om de specifieke behoeften en verbeterpunten vast te stellen. Bij deze beoordeling moet de bestaande infrastructuur van het datacenter worden onderzocht, inclusief servercapaciteit, opslagoplossingen en energieverbruik. Het is ook belangrijk om te evalueren hoe deze elementen zich verhouden tot de huidige energiestandaarden, vereisten voor aansluiting op het elektriciteitsnet, efficiëntiebenchmarks en milieu- en vergunningsvoorschriften.

Door benchmarking met nieuwere faciliteiten kunnen operators belangrijke gebieden identificeren waar technologische en infrastructurele verbeteringen nodig zijn. Dit proces omvat het kijken naar de fysieke hardware en het overwegen van de software en netwerkarchitecturen die data operaties ondersteunen. Het resultaat van deze beoordeling vormt de leidraad voor de ontwikkeling van een gerichte upgrade-strategie die zowel directe knelpunten in de prestaties als operationele doelen op de lange termijn aanpakt.

Belangrijkste upgradegebieden voor verouderende datacenters

Voor verouderende datacenters zijn er gemeenschappelijke gebieden die meestal aandacht nodig hebben:

  • Ondersteunende infrastructuur: Hoewel de integratie van de nieuwste server-technologieën voor de hand lijkt te liggen, vereisen deze systemen andere ondersteuning van de bestaande infrastructuur. De verhoogde rekenbelasting mag de betrouwbaarheid van het systeem niet in gevaar brengen. Daarom kan de overgang naar nieuwere generaties processors resulteren in updates van de ondersteunende infrastructuur van je datacenter. Dit omvat het upgraden van stroomverdelings-eenheden (PDU’s) om hogere stroomdichtheden aan te kunnen, het verbeteren van de netwerkinfrastructuur om snellere gegevensoverdracht-snelheden te ondersteunen en het versterken van structurele componenten om het toegenomen gewicht en de grotere ruimtevereisten van moderne apparatuur aan te kunnen.
  • Energie-efficiëntie: In de vroege stadia van het ontwerpen van datacenters werden deze faciliteiten niet ontworpen met efficiëntie in het achterhoofd. Door geavanceerde energiebeheersystemen te integreren, het luchtstroombeheer te optimaliseren en efficiëntere UPS-systemen te implementeren, vergroten we niet alleen de operationele betrouwbaarheid, maar reduceren we ook de energieverspilling aanzienlijk.
  • Koelsystemen: Naarmate de dichtheid van servers toeneemt, wordt effectieve koeling steeds belangrijker om oververhitting te voorkomen en de betrouwbaarheid van het systeem te handhaven. Moderne koeloplossingen, zoals vloeistofkoelsystemen en geavanceerde luchtbeheerstrategieën, zoals hot- en cold aisle containment, kunnen de benodigde koelenergie aanzienlijk verlagen en de algehele energie-efficiëntie van het datacenter verbeteren.

Naast deze technische kernaspecten zijn er nog andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het moderniseren van legacy assets. Heb je bijvoorbeeld nagedacht over het inbouwen van redundantie om betrouwbaarheid te garanderen? Daarnaast kan het optimaliseren van de lay-out en het vloeroppervlak voor nieuwe servertechnologieën de efficiëntie aanzienlijk verbeteren. Het naleven van de belangrijkste ontwerp-principes blijft cruciaal bij het plannen van upgrades en retrofits.

Het gaat erom de juiste strategische beslissingen te nemen waarbij kosten en baten in evenwicht zijn, zodat elke upgrade bijdraagt aan een efficiëntere en duurzamere werking. Op basis van de toekomstige eisen van uw datacenter kan een strategische tijdlijn worden ontwikkeld voor wanneer en hoe upgrades moeten worden uitgevoerd. Om een ononderbroken werking te garanderen, is het cruciaal om deze upgrades zo te plannen dat onderbrekingen tot een minimum beperkt of geëlimineerd worden. Omdat uptime cruciaal is, is het essentieel om upgrades te plannen met minimale of geen onderbrekingen.

End-of-life en transformatiestrategieën

Bij de beoordeling van een datacenter is het belangrijk om te weten wanneer een upgrade niet de meest haalbare optie is. In gevallen waarin de kosten en complexiteit van updates de voordelen overtreffen of wanneer de infrastructuur te verouderd is om efficiënt te worden aangepast, worden strategieën aan het einde van de levensduur noodzakelijk. Dit houdt een evaluatie in van de huidige prestaties van het datacenter en de financiële implicaties.

Beslissers moeten overwegen of buitengebruikstelling, herbestemming van de ruimte of de bouw van een nieuwe faciliteit de meest duurzame en kosteneffectieve aanpak is. Overstappen van verouderde technologie voorkomt escalerende onderhoudskosten en opent mogelijkheden voor het omarmen van geavanceerde oplossingen die voldoen aan de huidige en toekomstige eisen. Deze strategische verschuiving zorgt ervoor dat middelen worden geïnvesteerd in faciliteiten die het meeste rendement opleveren op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws