Nieuws

Topsector Energie publiceert onderzoek naar systeemkansen energieflexibiliteit binnen datacenters

Topsector Energie publiceert onderzoek naar systeemkansen energieflexibiliteit binnen datacenters

De datacenter sector groeit hard en wil (blijven) verduurzamen, maar loopt tegen uitdagingen aan bij de uitbreiding of bouw van nieuwe datacenters. Topsector Energie (TSE) heeft daarom in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan Dialogic, PB7 en Entrance gevraagd om de systeemkansen voor energieflexibiliteit in de datacenter- en cloudsector te onderzoeken. 

De energietransitie is in volle gang. De snelgroeiende productie van duurzame elektriciteit en de elektrificatie van huishoudens en sectoren hebben grote impact op ons elektriciteitsnet. Groene stroom komt in grote pieken het net op wat leidt tot grote verschillen in prijzen en netcongestie.

Datacenters hebben een belangrijke rol in de transitie naar een schonere en meer duurzame energievoorziening. Datacenters hebben grote hoeveelheden elektriciteit nodig om hun taken uit te voeren. Daarnaast groeit de sector hard en wil graag (blijven) verduurzamen, echter lopen zij tegen uitdagingen aan bij de uitbreiding of bouw van nieuwe datacenters. Eén van de kenmerken van een nieuw energiesysteem wat meer aanbod- dan vraaggestuurd is, is energieflexibiliteit. Datacenters zijn als grootverbruikers een potentiële kandidaat voor energieflexibilisering (met name aan de vraagzijde), maar de mogelijkheden en bijbehorende uitdagingen zijn nog niet duidelijk in kaart gebracht.

Dit onderzoek richt zich op de rol van datacenters in de energietransitie en hun potentieel voor energieflexibiliteit, een cruciaal aspect van het nieuwe, meer aanbodgestuurde energiesysteem. Datacenters, die grote hoeveelheden elektriciteit verbruiken, kunnen door middel van energieflexibiliteit bijdragen aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet en het verminderen van netcongestie. Het onderzoek heeft gekeken naar alle haalbare mogelijkheden voor flexibilisering bij datacenters en de knelpunten voor die opties. Als laatste hebben de onderzoekers gekeken wat er nodig is voor beleid en samenwerking om de knelpunten weg te nemen.

De DDA heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het onderzoek. Zo hebben we onze expertise over de markt gedeeld en wordt er gerefereerd naar onze inspanningen om het hergebruik van restwarmte op grote schaal te promoten. Het onderzoek schrijft dat “al deze inspanningen en (media)uitingen lijken ervoor gezorgd te hebben dat er meer onderlinge bewustwording tussen datacenters en warmtebedrijven is ontstaan én concrete projecten zijn gerealiseerd.”

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws