Nieuws

Update bouwstop Amsterdam: datacenters actief betrokken bij invulling beleid duurzame groei

Update bouwstop Amsterdam: datacenters actief betrokken bij invulling beleid duurzame groei

Het is inmiddels meer dan twee maanden geleden dat het voorbereidingsbesluit tot de tijdelijke bouwstop voor nieuwe datacenter projecten werd aangekondigd. Middels dit bericht willen wij als brancheorganisatie een update geven over de stand van zaken. Sinds het besluit heeft de Dutch Data Center Association (DDA) lopende overleggen met alle partijen op regionaal en nationaal niveau. Die gesprekken verlopen constructief en positief en geven richting aan het actieplan dat op korte termijn gerealiseerd zal worden. De verwachting is dat deze voor het einde van het jaar zal leiden tot nieuw beleid.

Vervolgstappen voorbereidingsbesluit

De intentie voor het actieplan wordt benadrukt door beide gemeenten. In een brief van de gemeente Amsterdam, gestuurd door dhr. Stan Kaatee, Directeur Economische Zaken, wordt dit ook schriftelijk bevestigd. De globale strekking van de brief is als volgt: 

  1. Amsterdam erkent het belang van de sector: zij geeft aan te onderkennen dat datacenters onmisbare voorzieningen zijn voor vrijwel alle inwoners, bedrijven en instellingen. Net als de luchthaven bieden de datacenters een vestigingsplaatsfactor dat internationaal hoog staat aangeschreven.

  2. Het genomen voorbereidingsbesluit is geenszins een “aanval” op de datacentersector. Integendeel, in samenspraak met de sector wil zij juist toewerken naar het instrumentarium om de groei van de sector in de regio op een duurzame manier mogelijk te maken. Dit stelt de gemeente in staat om te kunnen sturen op een goede ruimtelijke ordening en verdeling van de schaarse ruimte en energie in de stad.

  3. Het voorbereidingsbesluit is genomen om duurzame ontwikkeling en groei van datacenters in de MRA mogelijk te maken. Hierbij wordt gelijktijdig een gedegen ruimtelijk en economisch regionaal kader ontwikkeld.

  4. Datacenters worden actief betrokken in de invulling van het vestigingsbeleid. Dit betreft zowel de ruimtelijke als economische invulling, o.a. op het gebied van energie, duurzaamheid en gebruik schaarse ruimte.

  5. Continue dialoog blijft de norm. Kaatee geeft aan het volste vertrouwen te hebben in de samenwerking en is van mening dat met deze stappen het vestigingsklimaat in de MRA verder versterkt wordt. Daartoe is het van belang om structureel het gesprek met elkaar aan te blijven gaan.

De volledige brief is hier in te zien

 

Nationale Datacenter Tafel

Daarnaast heeft de DDA op 11 september jl. de eerste Nationale Datacenter Tafel georganiseerd. Hierin namen alle relevante organisaties deel om op landelijk niveau over de groei van datacenters te hebben. Aan tafel zaten o.a. de DDA, gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Almere, Provincie Noord-Holland, de ministeries van EZK en BZK, NFIA, Innovation Quarter, Groningen Dataports, Alliander en diverse partijen uit de industrie. Doel van de Tafel was om een gezamenlijke toekomstvisie, strategie en bijbehorend werkproces te creëren ten aanzien van de duurzame groei van datacenters. De aanwezigen kijken met tevredenheid terug op de oogst van de dialoog en stellen vast dat er nadere werkgroepen georganiseerd zullen worden om een korte- en langetermijn strategie te vormen. 

 

Kansen voor andere regio’s

Voor de lange termijn dient ook aandacht besteed te worden aan alternatieve datacenter locaties. Inmiddels heeft provincie Zuid-Holland aangegeven in het gat te springen dat Amsterdam achterlaat door het besluit om datacenters tijdelijk te weren. Met een masterplan, inclusief geschikte locaties, wil de regio Rotterdam-Den Haag een nieuw datacenter knooppunt worden. Ook andere regio’s krijgen met het voorbereidingsbesluit de kans om zich te profileren als internetknooppunt als zij besluiten te investeren in de ontwikkeling van digitale infrastructuren. 

DDA is van mening dat het ontwikkelen van meerdere internetknooppunten in Nederland bijdraagt het het verbeteren van de positie van Nederland. Stijn Grove, directeur van de DDA: “We leven in een digitale economie waarin het internet een basisbehoefte is geworden. De uitval van een internetknooppunt legt het leven van individuen, bedrijven en overheden stil en heeft bovendien een enorme financiële impact. Hoe meer internetknooppunten, hoe meer “back-up” en hoe steviger onze digitale economie. Structureel investeren in digitale infrastructuren op diverse plekken in Nederland is dan ook zeker aan te raden. Belangrijk is wel om te realiseren dat die nieuwe clustervorming tijd kost.”

Deze insteek sluit tevens aan op de visie van de Nationale Ruimtelijke Datacenter Strategie, voortkomend uit het uitvoeringsprogramma Ruimtelijke Economische Ontwikkelstrategie (REOS). Deze strategie omvat een langere tijdslijn richting de gebieden rondom Amsterdam, welke duidelijk wordt gecommuniceerd in een concrete routekaart. Die routekaart is hier in te zien.

Gerelateerd

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws