EML FI2-Maatregel

In de afgelopen jaren is Dutch Data Center Association druk bezig geweest om datacenters te ondersteunen  bij het implementeren van de Energiebesparende Maatregelen van de Erkende Maatregelenlijst (EML). 

Een van de maatregelen waar datacenters extra ondersteuning bij nodig hebben in de uitvoering is de FI2-maatregel. Deze maatregel stelt dat datacenters de servers moeten instellen op geautomatiseerde energiebeheer. Echter is het implementeren van deze maatregel ingewikkeld, omdat datacenters zelf geen eigenaar en beheerder van de servers zijn. De servers zijn namelijk eigendom van de klanten van datacenters.

Om datacenters te ondersteunen in dit proces hebben wij samen met NLDigital en ODNL een werkwijze gecreëerd. De nieuwe werkwijze “Energiebeheer voor servers in datacenters” beschrijft hoe datacenters aan de wettelijke maatregel voldoen en hoe de omgevingsdiensten daarop gaan controleren. De werkwijze moet duidelijkheid scheppen tussen de toezichthouder, de datacenters en hun gebruikers. En daarmee de verduurzaming binnen datacenters verder ondersteunen.

DDA heeft deze werkwijze ondertekend. Het is echter aan de datacenters zelf om te beslissen of ze de werkwijze ook adopteren. Om een gelijk speelveld te creëren, zullen de omgevingsdiensten met behulp van de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht ervoor zorgen dat ook datacenters, die zich niet aan de werkwijze committeren, alsnog aan deze erkende maatregel voor energiebesparing worden gehouden. Zie hieronder de ondersteuners van de FI2-werkwijze “Energiebeheer voor servers in datacenters”. 

Initiatiefnemers FI2-werkwijze

Datacenter ondersteuners

Branche ondersteuners

Wat is de EML?

Het Besluit activiteiten leefomgeving verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. De overheid heeft een lijst gecreeerd met deze verplichte energiebesparende maatregelen, genaamd de “Erkende Maatregelenlijst” (EML). De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen, waaronder datacenters, die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) gebruiken.

De Erkende Maatregelen voor datacenters

 

 

 

Door middel van virtualisatie en consolidatie (het intern of extern samenvoegen van werklast) wordt het aantal in gebruik zijnde servers teruggebracht.

Door het instellen van geautomatiseerd energiebeheer (power management) past de server zijn energiegebruik aan op de actuele vraag naar verwerkingscapaciteit. Het afstemmen kan door het instellen van een passend dynamisch power management profiel (balanced mode). De instellingen op het niveau van de hardware (BIOS) en het operating system moeten zodanig zijn dat de server alle mogelijkheden voor het aanpassen van het energiegebruik kan benutten.

Door de belasting van UPS-en (Batterijen) te optimaliseren kan een maximale conversie efficiëntie worden bereikt. Door het uit bedrijf nemen van laagbelaste UPS-en (<30%) en/of het gebruik van modulaire UPS-en kan de belasting van de UPS-en zodanig worden verhoogd dat een conversie efficiëntie van tenminste 96% wordt bereikt.

Bij kleine serverruimtes die grenzen aan de buitenlucht kan een geautomatiseerde buitenluchtklep een effectieve maatregel zijn. Door het toepassen van een buitenluchtklep met sensoren voor luchtvochtigheid en temperatuur kan worden gekoeld met buitenlucht en kan de inzet van de koelinstallatie worden verminderd.

Vervang bestaande directe expansie koelinstallaties door nieuwe efficiëntere koelinstallaties. Door lagere condensatietemperaturen in tussenseizoen en winter verbetert de efficiëntie substantieel en wordt energie bespaard.

Door het aanbrengen van gangafdekking, deuren en blindplaten worden koude en warme compartimenten gecreëerd. Dat voorkomt vermenging van koude aanvoerlucht waarmee de apparatuur wordt gekoeld, en de warme lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor neemt de efficiëntie van de koeling toe.

De setpoint van de zaalkoelers is minimaal gelijk aan de bovengrens van de door ASHRAE aanbevolen temperatuur van 27 °C bij gebruik van compressiekoeling of natte koeling. Door het verhogen van de koeltemperatuur kan meer gebruik worden gemaakt van vrije koeling en werkt de koeling efficiënter. Bij gebruik van 100% droge vrije koeling zijn lagere setpoints dan 27 °C toegestaan.

De zaalkoelers (CRAH’s) worden voorzien van een frequentieregelaar waardoor het toerental van de zaalkoelers op temperatuur kan worden geregeld. De ventilatoren draaien daardoor gemiddeld op een lager vermogen, waardoor energie wordt bespaard.

Door vrije koeling te integreren in de koelvoorziening van het datacentrum, kan het gebruik van de compressiekoelinstallatie worden beperkt. Er bestaan verschillende systemen voor vrije koeling zoals directe vrije luchtkoeling, indirecte vrije luchtkoeling of koudwaterproductie met vrije koeling ondersteuning. Welk systeem het beste past hangt af van de specifieke situatie.

Energie Efficiëntie binnen datacenters

Efficiënt energiegebruik is een tweede natuur voor datacenters. Datacenters zijn volledig geëlektrificeerd en het stroomverbruik van datacenters is een groot onderdeel van hun footprint. Om deze footprint te verkleinen investeren datacenters veel geld in de opwek van hernieuwbare energie, zo’n 99% van de ingekochte stroom wordt duurzaam ingekocht. Daarnaast staat energie-efficiëntie hoog op de prioriteiten om de impact te verkleinen. 

Echter is er nog een reden dat datacenters veel investeren in energie-efficiëntie. Immers: hoe minder energie een datacenter verbruikt, hoe lager de operationele kosten en hoe sterker de concurrentiepositie. Daarom springen datacenters vaak over op de laatste technologieën, de beste apparatuur en de nieuwste innovaties.

Aan de top energie-efficiëntie monitoring

Op het gebied van duurzaamheid heeft de ICT-sector al veel ervaring en er zijn al veel stappen genomen. Zo werken bijvoorbeeld veel ICT-bedrijven, zoals datacenters, al meer dan vijftien jaar samen met de overheid aan energiebesparing en CO2-reductie. Dat alles in het kader van het Energieakkoord en de Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie (MJA(3)/MEE).

Uit de meest recente cijfers van de MJA(3)/MEE (2021) blijkt dat sinds 2005 de sectoren ICT (39,1%), de Financiële dienstverleners (40,1%) en de Margarine-, vetten- en oliën-industrie (35,9%) relatief gezien de meeste energiebesparing hebben gerealiseerd.




Gerelateerde artikelen

Contactpersoon

2023.11.29_DDA_Portraits10693

Andrew van der Haar

Beleidsmedewerker Energie & Duurzaamheid

E: andrew@dutchdatacenters.nl
T: +31 20 30 37 860

LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte over het laatste datacenter nieuws!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste datacenter nieuws